Creme brulee med färska bär

En riktigt smaskig efterrätt som går bra att förbereda är Creme brulee.
Man kan göra den dagen innan om man vill och förvara den kallt.
På nyår gjorde jag den på morgonen och ställde undan den tills dess att det var dags att äta den.
 Då strödde jag över lite strösocker blandat med brunt rörsocker och brände av det med gasolbrännaren för att få den goda knäckiga ytan.
Har man ingen gasolbrännare kan man använda sig av ugnen och grilla på hög övervärme så att sockret smälter och blir hårt och knäckigt. Men man ska absolut göra det, det är halva grejen med den här efterrätten. Den lena vaniljkrämen mot det söta knapriga sockertäcket. 
Så skippa inte bränningen av sockret!


Sen är det bara att garnera med färska bär. Jag använde mig av Amerikanska blåbär och jordgubbar.
De smakade ganska bra för att vara importerade mitt i vintern. De brukar ju annars kunna vara rätt smaklösa vid den här tiden.


Creme brulee

Så här gör man: 
Ca 6 portioner

3 dl grädde
2 dl mjölk
6 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång

Värm grädden och mjölken.
Skär vaniljstången på längden och lägg ner den i mjölk/grädd-blandningen.
Värm upp till precis under kokpunkten.
Skrapa ner fröna ur vaniljstången i blandningen.
Stången kan du slänga sen.
Låt allt svalna en stund, ställ i kallt vattenbad om du har bråttom.

Blanda äggulor och socker i en bunke och häll över mjölk/grädd-blandningen.
Viktigt att det har svalnat annars kommer äggen att bli äggröra och allt blir helt grynigt.
Blanda allt och häll upp i portionsformar eller en stor låg form om man låter alla ta från samma.
Vill man vara noga med att den blir helt slät kan man sila den när man häller upp den.

Nu ska den in i ugnen i vattenbad.

Ställ formarna i en djup ugnsform.
Ställ in den i ugnen och häll hett vatten runt portionsformarna så att det kommer upp på hälften av portionsformarnas utsida.
Man kan hälla på vattnet innan man ställer in ugnsformen men det brukar bli så skvimpigt så jag tycker att det är lättare att hälla på vattnet när den står i ugnen redan.
Nu ska den  gräddas i ca 40 minuter i 175° eller tills de har stelnat.
De ska fortfarande vara lite dallriga men inte blöta i mitten.
De stelnar lite till sen när de svalnar.

De kan serveras ljumna eller kalla. Det är en smaksak!

Lycka till!

Trevlig helg!
Kram Linda


Kommentarer

Men usch....vad gott det där såg ut.;)))Kraaaaam Ulrika

Populära inlägg